Kelly-Ann is Junior Professional Officer bij de International Organization for Migration (IOM)
Van campagnes opzetten en trainingen organiseren tot budgetten beheren: voor Kelly-Ann Fonderson ziet elke werkdag er anders uit. Ze werkt sinds januari 2023 als Junior Professional Officer (JPO) bij IOM (Internationale Organisatie voor Migratie). We spreken Kelly-Ann over haar carrièrepad, ambities en haar advies voor anderen die bij een internationale organisatie willen werken.
Je werkt als Project Support Officer – wat houdt jouw functie in?
“Ik werk voor de PSEAH unit op het IOM-hoofdkantoor in Genève. PSEAH staat voor Protection from Sexual Exploitation, Abuse and Sexual Harassment. We richten ons op voorkoming van en bescherming tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, misbruik en uitbuiting. Van dat eerste is sprake wanneer de betrokkenen bij IOM werken. We spreken van misbruik of uitbuiting wanneer iemand die voor IOM werkt dit gedrag vertoont tegenover de populaties die onze organisatie juist moet helpen.”
“Het werk is divers en mijn dagen zien er dan ook altijd anders uit. Op dit moment werk ik aan een wereldwijde campagne gericht op het voorkomen van seksuele intimidatie. Daarvoor ontwikkelen we posters, visuals en een enquête die we naar alle collega’s versturen. Ook geeft onze afdeling trainingen over PSEAH. Daar komt een hoop planning bij kijken; we hebben zestien trainers die maandelijks ruim dertig trainingen verzorgen in vier verschillende talen. Mijn baan is echt een combinatie van beleids- en communicatiewerkzaamheden, eventorganisatie en wereldwijde coördinatie.”
Terugblikkend op de periode dat je nu voor IOM werkt; waar ben je in het bijzonder trots op?
“Onze unit is opgericht in 2022 en is daarmee vrij jong. Toen ik in 2023 bij IOM begon, waren er ongeveer 50 PSEA Officers in dienst. Inmiddels zijn dat er zo’n twintig meer. Dat we de financiële middelen hebben kunnen krijgen, is een enorme prestatie – het toont aan dat het werk dat onze afdeling doet waardevol is en dat hierin geïnvesteerd moet worden. Nog iets waar ik trots op ben, is de jaarlijkse bijeenkomst die ik met mijn collega’s organiseerde in Jordanië voor alle PSEA Officers. Na afloop zeiden veel collega’s dat ze een sterkere onderlinge band voelden. Dat maakt me blij en trots!”
"Mijn baan is een combinatie van communicatie- en beleidswerkzaamheden, eventorganisatie en coördinatie"
Wat trok jou aan in het werken voor een internationale organisatie (IO)?
“Ik groeide op in Den Haag: een stad waar mensen van over de hele wereld wonen en waar een aantal IO’s zijn gevestigd. Die internationale omgeving heeft zeker invloed gehad op mijn keuze. Daarnaast raakte ik op jonge leeftijd gefascineerd door het thema women’s empowerment en realiseerde ik me dat gelijke rechten voor iedereen belangrijk zijn, maar dat ze niet altijd worden gerespecteerd. Dat besef maakte dat ik besloot om een baan te kiezen waarin ik eraan kan bijdragen dat mensen wél eerlijk en gelijk worden behandeld. Daarnaast was mijn idee: als ik bij een grotere organisatie zoals de VN werk, kan ik ook meer impact maken.”
“Toen het moment kwam dat ik ging solliciteren op JPO-posities, meldde ik me aan voor drie rollen. Eén daarvan was bij UN Women, de andere bij UNHCR en tot slot was er mijn huidige rol bij IOM. Deze functie sprak me aan, omdat het raakt aan het thema gender gerelateerd geweld. Daarin zag ik een duidelijke link met mijn persoonlijke wens om bij te dragen aan women’s empowerment.”
Welke dingen heb je gedaan om te komen waar je nu bent?
“Ik heb gestudeerd in het Verenigd Koninkrijk. Eerst een bachelor politicologie en internationale betrekkingen aan de Universiteit van Bath en daarna de master Development Studies aan de Universiteit van Oxford. Je hoeft natuurlijk geen internationale betrekkingen te studeren om bij een IO te kunnen werken, maar ik vind het zelf een waardevolle basis.”
“Verder heb ik geprobeerd om nuttige stage- en werkervaring op te doen. Ik heb onder andere stage gelopen bij de British Chamber of Commerce to the EU (Britse kamer van koophandel voor de EU en België). Een waardevolle ervaring, vooral omdat Brussel mijn standplaats was. Ik kon daardoor veel events bezoeken en een netwerk opbouwen bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Naast mijn stage was ik vrijwilliger bij het African Caribbean and Pacific Young Professionals Network (ACP YPN). ACP YPN biedt jongeren een platform om een actieve rol te spelen in beleidsvormingsprocessen op nationaal, regionaal en internationaal niveau. Ik ben vanuit ACP YPN ook jeugdambassadeur naar de EU en VN geweest. Hierdoor kon ik deelnemen aan internationale dialogen over jeugdrechten, educatie en migratie.”
“Tot slot heb ik een fellowship gedaan bij een NGO die zich richtte op seksueel- en gender gerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes van Afrikaanse afkomst. En nu werk ik bij IOM ook aan het tegengaan van een specifieke vorm van gender gerelateerd geweld tegen migranten. Dit was niet bewust mijn plan, maar ik denk dat het helpt wanneer je proactief kansen probeert te zien en benutten. Of dat nu is met stages, vrijwilligerswerk, je studie of aansluiting zoeken bij een netwerk – mij heeft het in ieder geval geholpen.”
"Proactief kansen zien én benutten heeft mij heel erg geholpen"
Wat raad je andere Nederlanders aan die ervan dromen om voor een IO te werken?
“Het helpt als je goed begrijpt wat jouw persoonlijke motivatie is om voor een bepaalde organisatie te willen werken. Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt uitleggen hoe jouw ervaringen van toegevoegde waarde zijn binnen de rol waarop je solliciteert. En overweeg je specifiek om te solliciteren op een JPO-positie? Geef niet te snel op. Ik ken mensen die de eerste keer niet werden aangenomen en het opnieuw moesten proberen. Als het echt iets is wat je wilt doen: blijf het proberen.”
Lees ook onze andere interviews:
Diederik werkt als Junior Professional Officer (JPO) bij de International Labour Organization