Diederik werkte als Junior Professional Officer (JPO) bij de International Labour Organization

Het door Nederland gefinancierde Junior Professional Officer Programma (JPO) biedt jonge academici met minimaal twee jaar werkervaring de kans ervaring op te doen bij een groot aantal internationale organisaties. Diederik Bos werkte tot voor kort als JPO’er voor de International Labour Organization (ILO) in Genève en deelt zijn verhaal.

Waar houd jij je mee bezig bij de ILO?

“De ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie, is een gespecialiseerd agentschap van de VN. Ik begon in november 2022 op de sectorale beleidsafdeling. Hier hield ik me bezig met projectmanagement, waarbij de focus met name lag op de kleding- en textielindustrie en de elektronicasector. Afgelopen mei stapte ik over naar een nieuw opgericht actieprogramma gericht op internationale waardeketens: één van de prioriteiten van de ILO. In augustus eindigde mijn tijd als JPO. Ik ben inmiddels gestart met een functie bij de WTO, de Wereldhandelsorganisatie.” 

JPO'er Diederik staat voor het hoofdkantoor van de International Labour Organization in Geneve
Beeld: ©Diederik Bos
Diederik Bos voor het hoofdkantoor van de International Organization in Genève

Je werkte als JPO: kun je uitleggen wat dat inhoudt?

“Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert dit programma om jonge, gemotiveerde Nederlanders de kans te bieden om kennis te maken met het werken voor de VN of een andere internationale organisatie. Het programma duurt drie jaar en er komen elke drie jaar nieuwe vacatures online. Naast Nederlanders kunnen ook jonge professionals uit een aantal geselecteerde ontwikkelingslanden zich aanmelden. Hoe de precieze sollicitatieprocedure eruitziet, verschilt per organisatie. Ik moest een geschreven test doen en had daarna een interview.”

"Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert het JPO-programma om jonge, gemotiveerde Nederlanders de kans te bieden om kennis te maken met werken voor de VN of een andere internationale organisatie''

Wat sprak jou aan in het werken voor een internationale organisatie?

“Voordat ik bij de ILO begon, heb ik voor de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging (PV) bij de VN in Genève gewerkt en voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het werken voor Nederland vond ik ontzettend eervol om te doen. Op die manier kun je een bijdrage leveren aan het vormgeven van een prettige samenleving en een mooiere, duurzame toekomst voor alle Nederlanders. Bij de VN of een andere internationale organisatie staat je werk in het teken van alle lidstaten. De VN heeft een prachtig mandaat in het bevorderen van wereldwijde samenwerking en dialoog, met als doel het realiseren van vrede en een rechtvaardige toekomst voor iedereen. Dat spreekt mij persoonlijk erg aan.” 

“Toen ik net begon met studeren had ik nog geen ambitie om voor een internationale organisatie te werken. Wel wilde ik altijd al diplomaat worden. Ik heb een bachelor Future Planet Studies gedaan aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), vergelijkbaar met Milieuwetenschappen. Tijdens mijn studie begon ik de sociale en politieke kant van de klimaatproblematiek steeds interessanter te vinden. Daarom koos ik voor de master Internationale Betrekkingen, met een focus op mensenrechten. Ik kon vervolgens stagelopen bij de PV in Genève en daar kwamen ook weer verschillende kansen uit voort.”
 

Terugblikkend op je tijd als JPO’er: welke ervaringen springen eruit voor jou?

“Als je voor een internationale organisatie werkt, heb je zo nu en dan de mogelijkheid om voor werk te reizen. Ik heb wel een aantal leuke werkbezoeken mogen doen naar onder andere Brussel, Den Haag, Parijs en Turijn. Elke twee tot drie maanden maakte ik zo’n dienstreis; dat maakt het werk ontzettend afwisselend en leuk. Het is gaaf om te zien wat jouw werk in het buitenland teweegbrengt en om samen met mensen van andere organisaties mooie dingen neer te zetten. In Parijs bijvoorbeeld organiseerde de OESO een groot forum over het thema textiel- en kledingindustrie. Hier kwamen allerlei deskundigen op dat thema samen om problemen in de textielketens aan te kaarten. Een hele leuke ervaring om daarbij te mogen zijn."

"Een andere mooie ervaring was een evenement over het thema waardeketens dat ik mede organiseerde in Nederland. Tijdens het event werd ook een rapport gelanceerd dat voortkwam uit een door de EU gefinancierd ontwikkelingssamenwerkingsproject waar ik bij betrokken was. Het evenement werd goed bezocht en het was erg leuk om hieraan bij te dragen.” 

"Het is gaaf om te zien wat jouw werk in het buitenland teweegbrengt"

Je bent onlangs aan een nieuwe baan begonnen bij de WTO. Met welk thema ga jij je hier bezighouden?

“Met het thema handel en ontwikkeling – bekend terrein voor mij, omdat ik op de PV op datzelfde thema heb gewerkt. Destijds nam ik, namens Nederland, deel aan verschillende committees en nu vorm ik zelf een onderdeel van het secretariaat. Wat er speelt als het gaat om handel en ontwikkeling, is dat de belangen van ontwikkelingslanden vaak niet in de onderhandelingen van bestaande handelsverdragen zijn meegenomen. Dit is omdat ze bij de totstandkoming ervan nog geen lid waren van de organisatie. Aangezien landen zich bij toetreding tot de organisatie moeten voegen naar het bestaande WTO acquis, blijft het voor veel ontwikkelingslanden lastig om aan alle vereisten in de verdragen te voldoen, bijvoorbeeld door een gebrek aan capaciteit of kennis. In mijn nieuwe rol draag ik er mede aan bij dat deze landen gehoord worden binnen de WTO en dat er binnen het handel- en ontwikkelingscomité aandacht voor dit thema is. Ik ben er heel blij dat ik me daarmee mag bezighouden!”

Tot slot; hoe ervaar je het wonen en werken in Genève?

“Hartstikke goed! Genève ligt aan een groot meer tussen de Alpen en de Jura in. Dat maakt het een hele mooie plek om te wonen. Het klinkt misschien gek, maar de eerste twee jaar dat ik hier woonde, voelde bijna elke dag als vakantie. Mocht je zelf een internationale carrière overwegen, dan kan ik dat erg aanraden. Het is zo’n leuke ervaring om voor langere tijd in het buitenland te wonen en werken. Het geeft je de kans om andere culturen te leren kennen  – zowel binnen als buiten het werk - en bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren. Daarnaast krijg je als JPO’er een trainingsbudget. Je kunt dat, behalve voor trainingen, ook inzetten als je buiten je eigen organisatie ervaring wilt opdoen. Bijvoorbeeld op een veldlocatie of bij een regionaal kantoor. Al met al biedt het JPO programma een hele mooie ervaring waarin je ontzettend veel kan leren.”

Lees ook onze andere interviews:

Oumou werkt voor UNICEF: 'Relevante ervaring en talenkennis zijn belangrijk als je bij de VN wilt werken'

Viroloog Mick Mulders werkt al 21 jaar voor de WHO