Op deze pagina vind je een overzicht van stage- en traineeshipmogelijkheden bij internationale organisaties die actief zijn op het gebied van voedsel en landbouw.
Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR)
CGIAR (Consultative Group on International Agricultural Research) is een wereldwijd samenwerkingsverband van onderzoeksinstellingen dat zich richt op duurzame landbouw en voedselzekerheid. Het doel van CGIAR is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en armoede, met speciale aandacht voor het verbeteren van de levensstandaard van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. Het hoofdkantoor staat in Montpellier (Frankrijk), maar de organisatie werkt samen met een netwerk van onderzoekscentra over de hele wereld.
CGIAR heeft geen overkoepelend stage- of young professional programma. Wel worden er soms stages aangeboden bij de CGIAR-onderzoekscentra:
Africa Rice Center
Bioversity International
Center for International Forestry Research (CIFOR)
International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA)
International Center for Tropical Agriculture (CIAT)
International Crops Research Institute fort he Semi-Arid Tropics (ICRISAT)
International Food Policy Research Institute (IFPRI)
International Institute of Tropical Agriculture (IITA)
International Livestock Research Institute (ILRI)
International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT)
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is een gespecialiseerde VN-organisatie die zich richt op het bestrijden van honger en het bevorderen van duurzame landbouw en voedselzekerheid wereldwijd. FAO werd opgericht in 1945 en heeft haar hoofdkantoor in Rome, Italië. De organisatie biedt technische expertise, verzamelt en analyseert data en ondersteunt lidstaten bij het ontwikkelen van beleid en strategieën om voedselproductie en landbouwsystemen te verbeteren. Met meer dan 190 lidstaten speelt de FAO een centrale rol in internationale samenwerking op het gebied van voedsel en landbouw.
Het stageprogramma van FAO is een leertraject dat is gericht op het aantrekken van talenten die sterk gemotiveerd zijn om nieuwe perspectieven, innovatieve ideeën en recente onderzoekservaring binnen de FAO te delen.
Het stageprogramma biedt geselecteerde studenten de mogelijkheid om hun academische kennis aan te vullen met praktische werkervaring op een gebied dat gerelateerd is aan het werk van de FAO. Op die manier krijgen stagiairs een beter begrip van het mandaat en de programma’s van de FAO.
Stages bij FAO duren tussen de drie en elf maanden. Daarnaast biedt de organisatie een maandelijkse toelage (in de lokale valuta), met een maxium van 700 USD.
Voor wie?
Kandidaten moeten ingeschreven staan voor een bachelor- of masteropleiding aan een erkende onderwijsinstelling of recent zijn afgestudeerd.
Je moet werkkennis hebben van ten minste één officiële taal van de FAO (Engels, Frans, Spaans, Arabisch, Chinees of Russisch). Kennis van een tweede officiële taal is een pre.
Op het moment dat de stage begint, ben je tussen de 21 en 30 jaar oud.
Je moet je kunnen aanpassen aan een internationale multiculturele omgeving, beschikken over goede communicatieve vaardigheden en bekend zijn met het gebruik van basis computerprogramma's.
Vóór de start van de stage moet je beschikken over een geldige verblijfs- of immigratiestatus in het land waar de stage plaatsvindt.
Let op: als een direct familielid (i.e. broer, zus, vader of moeder) van jou al bij FAO werkt, kom je helaas niet in aanmerking.
Wanneer?
FAO publiceert stagevacatures - net als reguliere vacatures - op jobs.fao.org. Kijk op die pagina voor een actueel overzicht van openstaande posities.
Het YPP programma is een wervingsinitiatief gericht op getalenteerde, gekwalificeerde jonge professionals, voornamelijk afkomstig uit landen die niet of ondervertegenwoordigd zijn binnen de FAO.
Het Fellows Programme is bedoeld om fellows aan te trekken - doorgaans PhD-studenten, onderzoekers en professoren - die een gevorderd niveau van relevante technische kennis en ervaring hebben in een van de werkterreinen van de organisatie.
Dit programma is daarmee niet exclusief gericht op studenten en/of starters, maar staat ook open voor professionals met meer werkervaring.
Wanneer?
Posities binnen het Fellows Programme worden - net als alle vacatures - gepubliceerd op jobs.fao.org. Bekijk voor aanvulle informatie over het programma ook de FAQ over het Fellows Programme.
Het vrijwilligersprogramma biedt kandidaten de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en zo bij te dragen aan het werk van de FAO.
Het programma zet zich proactief en strategisch in om brede vrijwilligersdiensten te mobiliseren van burgers van lidstaten van de FAO, met als doel honger, ondervoeding en voedselonzekerheid te bestrijden.
Voor wie?
Je hebt tenminste een middelbareschooldiploma.
Je bent minimaal 18 jaar oud.
Je kunt je aanpassen aan een multiculturele en internationale omgeving, hebt goede communicatieve vaardigheden en bezit basis computervaardigheden.
FAO is ook onderdeel van het Junior Professional Officer (JPO) programma. Meer informatie over dit door Nederland gefinancierde programma vind je op de pagina Dit doet NCIF voor studenten en starters.
World Food Programme (WFP)
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (World Food Programme, WFP) is 's werelds grootste humanitaire organisatie die zich inzet voor het bestrijden van honger en het verbeteren van voedselzekerheid. Het WFP werd opgericht in 1961 en biedt levensreddende voedselhulp in noodsituaties, terwijl het tegelijkertijd werkt aan duurzame oplossingen voor armoede en honger. De organisatie speelt een sleutelrol in het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, met name het uitbannen van honger. Het hoofdkantoor van het WFP bevindt zich in Rome, Italië.
Het WFP is voortdurend op zoek naar getalenteerde, gemotiveerde en enthousiaste studenten van over de hele wereld. Een stage bij het WFP biedt een uitstekende kans om praktische werkervaring op te doen en tegelijkertijd bij te dragen aan het doel van het uitbannen van honger.
Stages duren doorgaans tussen de twee en acht maanden. Het WFP biedt een toelage die afhankelijk is van de specifieke locatie van de stage. Het maximale bedrag is 1000 USD per maand. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het regelen en betalen van je reis- en accommodatiekosten. Ook het regelen van een visum (indien nodig) is je eigen verantwoordelijkheid. WFP kan je wel ondersteunen met de benodigde documenten.
Voor wie?
Je bent ingeschreven aan een erkende universiteit of je bent niet langer dan zes maanden geleden afgestudeerd.
Je hebt ten minste de eerste twee jaren van je bacheloropleiding afgerond.
Je bent gemotiveerd, een teamspeler en je staat open voor nieuwe uitdagingen.
Je hebt werkkennis van het Engels. Kennis van een andere VN-taal (Arabisch, Chinees, Frans , Russisch of Spaans) is een pluspunt.
Wanneer?
WFP publiceert het hele jaar door stagevacatures. Bekijk de actuele stagevacatures op de vacaturewebsite van WFP.
Vrijwilligerswerk bij het Wereldvoedselprogramma (WFP) betekent het helpen van miljoenen mensen over de hele wereld. Het WFP biedt vrijwilligers de mogelijkheid om te werken op de gebieden waarin zij het meest deskundig zijn.
Vrijwilligerswerk doen bij WFP is onderdeel van het overkoepelende United Nations Volunteers (UNV)-programma. Dit programma bevordert vrijwilligerswerk om wereldwijd vrede en ontwikkeling te ondersteunen. Het UNV-programma werkt samen met verschillende organisaties binnen en buiten het VN-systeem, waaronder het Wereldvoedselprogramma (WFP).
Voor wie?
Je bent ten minste 18 jaar oud en enthousiast om bij te dragen aan de missie van WFP.
Wanneer?
De organisatie publiceert de vacatures voor vrijwilligers - net als alle betaalde posities - op de WFP vacaturewebsite.
WFP is ook onderdeel van het Junior Professional Officer (JPO) programma. Meer informatie over dit door Nederland gefinancierde programma vind je op de pagina Dit doet NCIF voor studenten en starters.
International Fund for Agricultural Development (IFAD)
IFAD, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling, is zowel een gespecialiseerde VN-organisatie als een Internationale Financiële Instelling (IFI). Het mandaat van IFAD richt zich op het verminderen van armoede en voedselonzekerheid in plattelandsgebieden. Dat doet de organisatie door middel van interventies rondom landbouw.
IFAD gelooft dat jongeren waardevolle kennis, ideeën en energie kunnen brengen. Daarom biedt de organisatie een stageprogramma aan waarbij studenten en recent afgestudeerden zes maanden lang ervaring kunnen opdoen binnen de organisatie.
Voor wie?
Je bent 30 jaar of jonger.
Je bent ingeschreven bij een (erkende) universiteit en hebt al ten minste twee jaar van je studie voltooid.
Solliciteren als stagiair kan ook binnen 24 maanden nadat je bent afgestudeerd.
Je beheerst de Engelse taal vloeiend. Kennis van een andere IFAD-taal (Arabisch, Frans of Spaans) is mogelijk een vereiste, afhankelijk van de standplaats waar je gaat werken.
IFAD is ook onderdeel van het Junior Professional Officer (JPO) programma. Meer informatie over dit door Nederland gefinancierde programma vind je op de pagina Dit doet NCIF voor studenten en starters.
Leestip: het verhaal van JPO Hannah
Ben je benieuwd hoe het is om als JPO voor IFAD te werken? Eerder interviewden we Hannah den Boer, die binnen het JPO-programma als Associate Evaluation Officer werkt voor IFAD's Independent Office of Evaluation (IOE).