Op deze pagina vind je een overzicht van stage- en traineeshipmogelijkheden bij internationale organisaties die zich inzetten voor klimaat, milieu en energie.
Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (CERN)
CERN (European Organization for Nuclear Research, in het Nederlands de Europese Raad voor Kernonderzoek)is een van de grootste en meest prestigieuze onderzoeksinstituten ter wereld. De organisatie is opgericht in 1954 en gevestigd in Genève, Zwitserland, op de grens met Frankrijk. Het instituut is gespecialiseerd in fundamenteel onderzoek naar de natuurkunde van deeltjes en is bekend om zijn wereldberoemde Large Hadron Collider (LHC): de grootste en krachtigste deeltjesversneller ter wereld. CERN brengt wetenschappers en ingenieurs van over de hele wereld samen om de fundamenten van het universum te onderzoeken, zoals de oorsprong van materie, energie en de natuurwetten. Daarnaast speelt CERN een belangrijke rol in technologische innovatie en internationale samenwerking.
Naam van het programma
Toelichting
Doctoral Student Programme
Dit is een kans om aan je thesis te werken terwijl je tot 36 maanden meewerkt aan baanbrekend wetenschappelijk onderzoek. Of je nu al een onderwerp hebt gekozen of nog een beslissing moet nemen: als je specialisatie toegepaste natuurkunde, techniek of informatica is, dan nodigt CERN je uit om je kennis te verdiepen binnen hun organisatie.
Overweeg je een PhD in het buitenland en zoek je financiering? Ben je nieuwsgierig naar onderzoek buiten de traditionele academische instellingen? Dan biedt de Marie Skłodowska-Curie PhD-beurs voor Early Stage Researchers in Europa wellicht een mooie kans.
Deze PhD-posities staat open voor kandidaten uit alle CERN-lidstaten, waaronder Nederland. Om in aanmerking te komen, is een afgeronde MSc in natuurkunde, elektronica of nucleaire techniek vereist. Daarnaast moet de kandidaat voldoen aan de criteria van de Marie Skłodowska-Curie Actions, zoals minder dan vier jaar (fulltime) onderzoekservaring en geen eerder behaalde PhD.
Deze posities worden periodiek geopend, afhankelijk van de financiering en projectbehoeften binnen het EU Horizon 2020-programma. De exacte data voor sollicitaties variëren per project en jaar. Ga voor meer informatie en actuele updates naar de Marie Skłodowska-Curie Actions webpagina.
Technical Student Programme
Dit programma biedt een kans om praktijkervaring op te doen bij CERN. Ben je een bachelor- of masterstudent in toegepaste natuurkunde, techniek of informatica en zoek je een praktische trainingsperiode of een plek om je afstudeerproject af te ronden? Dan kun je tussen de vier en twaalf maanden bij CERN doorbrengen tijdens je studie, met een mogelijke verlenging tot maximaal 14 maanden.
Het Administrative Student Programme richt zich op bachelor- en masterstudenten die zich specialiseren in administratie/bedrijfsvoering. Het programma biedt de mogelijkheid om gedurende twee tot twaalf maanden bij CERN door te brengen tijdens je studie, met een mogelijke verlenging tot maximaal 14 maanden.
Het programma opent meestal rond november of december. CERN verwelkomt studenten met achtergronden in onder andere de volgende vakgebieden: vertalen, HR, bedrijfskunde, logistiek, rechten, finance, (wetenschaps)communicatie en PR en psychologie. Bekijk ter illustratie de vacature voor het Administrative Student Programme van begin 2025.
Summer Student Programme
Het Summer Student Programme is een kans om je aan te sluiten bij CERN in Genève en binnen een multicultureel team mee te werken aan het dagelijkse werk van de organisatie.
Je krijgt de mogelijkheid om lezingen bij te wonen, CERN-faciliteiten te bezoeken en deel te nemen aan discussies en workshops met experts die toonaangevend zijn in hun vakgebied. Het programma is bedoeld voor bachelor- en masterstudenten in natuurkunde, techniek, computerwetenschappen of verwante vakgebieden. Om in aanmerking te komen, moet je minimaal drie jaar van je studie hebben afgerond. Het programma vindt elke zomer plaats in Genève en aanmeldingen openen jaarlijks rond december.
Als je computerwetenschappen studeert, is het Openlab Summer Student Programme een mooie manier om je zomer door te brengen. Je werkt aan een geavanceerd IT-project en volgt diverse IT-lezingen die worden gegeven door experts van CERN en andere instituten. Daarnaast breng je een bezoek aan de versnellers en externe bedrijven.
Aanmelden kan doorgaans rond november of december. Houd careers.cern/summer in de gaten voor actuele informatie.
Short term internship programme
Het Short Term Internship Programme van CERN biedt voltijdse bachelor- of masterstudenten in technische of administratieve richtingen de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen binnen een toonaangevend onderzoeksinstituut.
De stages duren tussen de één en zes maanden en vinden plaats in Genève, Zwitserland. Het programma staat het hele jaar door open voor sollicitaties. De startdata zijn flexibel, afhankelijk van beschikbaarheid en overeenstemming tussen de student en CERN.
Het Origin Programme van CERN richt zich op jonge professionals met diverse achtergronden. Wat de organisatie biedt:
Een maandelijkse vergoeding van minimaal 4500 Zwitserse frank (4822 euro)
Dekking binnen CERN’s zorgverzekering (voor jezelf en eventueel je partner en kinderen) en deelname aan het pensioenfonds van CERN.
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie; een onkostenvergoeding, gezins-, kinder- en babytoeslagen en reiskostenvergoeding van en naar Genève.
Trainingen
Een arbeidsovereenkomst van minimaal 6 en maximaal 24 maanden (standaard), met de mogelijkheid tot verlenging tot maximaal 36 maanden.
Voor wie?
Er is een programma voor kandidaten met een diploma secundair onderwijs en maximaal twee jaar professionele ervaring na het afstuderen. Er zijn posities in technische vakgebieden en in ondersteunende diensten (zoals financiën, HR, internationale betrekkingen, juridisch, etc.)
Daarnaast is er een programma gericht op universitair afgestudeerden (zowel met een bachelor- als masterdiploma). Kandidaten mogen maximaal twee jaar professionele ervaring hebben sinds het afstuderen.
Voor alle deelnemers geldt: je kunt enkel solliciteren als je niet eerder een soortgelijk contract bij CERN hebt gehad.
Het Green Climate Fund (GCF) is een wereldwijd financieringsmechanisme opgericht in 2010 tijdens de klimaattop van de Verenigde Naties (COP16) in Cancún, Mexico. Het fonds speelt een cruciale rol in het ondersteunen van ontwikkelingslanden bij het aanpakken van klimaatverandering door financiering te bieden voor projecten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen en de veerkracht tegen klimaatverandering vergroten. Het GCF werkt samen met nationale en internationale organisaties om zowel mitigatie- als adaptatieprojecten te financieren. Het hoofdkantoor van GCF staat in Songdo, Zuid-Korea. Het fonds wordt beheerd door een raad bestaande uit vertegenwoordigers van zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden.
Het stageprogramma van GCF richt zich op studenten en recent afgestudeerden met uiteenlopende academische achtergronden. Het stageprogramma is bedoeld voor getalenteerde kandidaten met vaardigheden op gebieden die relevant zijn voor de activiteiten van het GCF. Als stagiair krijg je de kans om kennis te maken met het werk van het GCF en ontvang je ondersteuning en training in verschillende professionele disciplines binnen een internationale werkomgeving.
Voor wie?
Je staat ingeschreven voor een master- of PhD-programma voorafgaand aan de stage, of je bent recent afgestudeerd.
Je bent actief (geweest) in academisch onderzoek op een gebied dat direct gerelateerd is aan het werk van het GCF.
Je hebt een uitstekende beheersing van de Engelse taal.
Het International Energy Agency (IEA) is een autonoom orgaan binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het hoofdkantoor is gevestigd in Parijs, Frankrijk. De organisatie geeft beleidsadvies aan regeringen, verzamelt en analyseert energiegegevens, bevordert onderzoek naar technologieën en stimuleert internationale samenwerking om een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening te garanderen. Hoewel nauw verbonden met de OESO, staat het IEA open voor lidmaatschap van niet-OESO-landen, waardoor haar invloed wereldwijd is gegroeid.
Wil je stage lopen bij het IEA? Solliciteer dan voor het OESO stageprogramma. Het programma staat het hele jaar door open voor sollicitaties.
Het United Nations Environment Programme (UNEP) is het milieuprogramma van de Verenigde Naties dat zich richt op het aanpakken van wereldwijde milieukwesties en het bevorderen van duurzame ontwikkeling. UNEP coördineert internationale inspanningen om milieuproblemen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling aan te pakken. Het biedt beleidsadvies, bevordert milieuwetenschap en ondersteunt landen bij het implementeren van milieuvriendelijke praktijken. Het hoofdkantoor van UNEP is gevestigd in Nairobi, Kenia. De organisatie werkt samen met regeringen, NGO’s en andere VN-instellingen om mondiale milieudoelen te realiseren en de overgang naar een duurzame toekomst te versnellen.
UNEP heeft geen overkoepelend stageprogramma. Wel biedt de organisatie sporadisch stageplekken aan, afhankelijk van de behoeften van de organisatie. Deze stages bieden een unieke kans om werkervaring op te doen binnen de milieuorganisatie van de Verenigde Naties.
Het VN-vrijwilligersprogramma biedt kandidaten de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en zo bij te dragen aan het werk van UNEP in lijn met haar mandaat en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Het programma richt zich op het mobiliseren van vrijwilligersdiensten van burgers uit lidstaten van UNEP, met als doel milieubehoud te bevorderen, duurzaam gebruik van hulpbronnen te ondersteunen en bij te dragen aan oplossingen voor mondiale milieukwesties.
United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)
Het UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) is een internationale klimaatorganisatie die werd opgericht in 1992 tijdens de Earth Summit in Rio de Janeiro. Het hoofdkantoor (secretariaat) is gevestigd in Bonn, Duitsland. De organisatie ondersteunt de uitvoering van het Klimaatverdrag en latere overeenkomsten zoals het Kyoto Protocol en het Klimaatakkoord van Parijs, met als doel de wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering te coördineren. UNFCCC faciliteert onderhandelingen tussen landen, biedt technische en wetenschappelijke ondersteuning en helpt bij het monitoren van klimaatmaatregelen en emissiereducties. Daarnaast bevordert het internationale samenwerking om de impact van klimaatverandering te beperken en de overgang naar een koolstofarme en duurzame toekomst te versnellen.
Het UNFCCC stageprogramma biedt studenten de kans om waardevolle werkervaring op te doen in een internationale werkomgeving, gericht op klimaatverandering en duurzame ontwikkeling.
Stages duren doorgaans twee tot zes maanden en zijn bedoeld voor studenten of pas afgestudeerden. Als stagiair werk je mee aan de activiteiten van het secretariaat, zoals beleidsontwikkeling, technische ondersteuning en onderzoek.
Het programma is onbetaald en je bent daarnaast zelf verantwoordelijk voor je eigen reis- en verblijfkosten.
Voor wie?
Je moet ingeschreven zijn in het laatste academische jaar van een bacheloropleiding of een masteropleiding in een relevant vakgebied. Denk daarbij bijvoorbeeld aan economie, milieuwetenschappen, internationaal recht, internationale betrekkingen, natuurwetenschappen, politieke wetenschappen, HR, bestuurskunde, eventmanagement, IT/computerwetenschappen of communicatie.
Je moet gedurende de volledige stageperiode als student ingeschreven blijven aan een erkende universiteit.
De World Meteorological Organization (WMO) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die zich richt op het wereldwijd coördineren van meteorologische, klimatologische en aanverwante milieudiensten. Het hoofddoel van de WMO is het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van weerwaarneming, klimaatmonitoring, waterbeheer en het begrijpen van natuurlijke fenomenen zoals klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. De organisatie biedt wetenschappelijke expertise en richtlijnen aan lidstaten, bevordert het delen van gegevens en werkt aan de verbetering van waarschuwingssystemen voor natuurrampen. Het hoofdkantoor van de WMO bevindt zich in Genève, Zwitserland.
De WMO zoekt getalenteerde en gemotiveerde stagiairs met diverse achtergronden. Je kunt binnen de organisatie in een van de volgende vakgebieden stage lopen:
Meteorologie
Klimatologie
Operationele hydrologie
Wetenschappelijk onderzoek
Projectmanagement
Informatietechnologie
Communicatie en marketing
Beleid
Juridische zaken
Bedrijfskunde
Overigens betaalt de WMO stagiairs een maandelijkse toelage. Voor stagiairs op het hoofdkantoor in Zwitserland bedraagt deze 1.500 Zwitserse frank (1595 euro). Wanneer je in een regionaal kantoor werkt, krijg je tien procent van de Daily Subsistence Allowance (DSA) voor dertig dagen per maand.
Stages duren minimaal drie en maximaal twaalf maanden. Loop je stage buiten Zwitserland? Dan ben je verzekerd voor ziekte en ongevallen via CIGNA. De registratie en kosten worden door de organisatie op zich genomen.
Voor wie?
Je hebt interesse in een vakgebied gerelateerd aan de kernactiviteiten van de WMO.
Je zit aan het eind van je studie en bent bezig met een scriptie.
Of: je bent recent afgestudeerd en tussen de 21 en 35 jaar oud.
Je hebt niet meer dan twee jaar relevante werkervaring.
Wanneer?
Stagevacatures worden op de algemene vacaturewebsite van WMO geplaatst. Houd die website in de gaten om te zien welke stages beschikbaar zijn.
WMO is ook onderdeel van het Junior Professional Officer (JPO) programma. Meer informatie over dit door Nederland gefinancierde programma vind je op de pagina Dit doet NCIF voor studenten en starters.