Op deze pagina vind je een overzicht van stage- en traineeprogramma's bij internationale organisaties die zich inzetten op het vlak van humanitaire hulp en migratie.
International Organization for Migration (IOM)
De International Organization for Migration (IOM) is een intergouvernementele organisatie die zich richt op migratievraagstukken wereldwijd. Het IOM is opgericht in 1951 en het hoofdkantoor is gevestigd in Genève, Zwitserland. De organisatie heeft als doel om humane en ordelijke migratie te bevorderen, onder andere door samen te werken met overheden en partners om migratiebeleid te ontwikkelen, mensenrechten van migranten te beschermen en noodhulp te verlenen bij migratiecrises. IOM speelt een cruciale rol binnen het bredere VN-systeem, vooral sinds het in 2016 onderdeel werd van de Verenigde Naties als verbonden organisatie. Met kantoren in meer dan 100 landen richt de IOM zich op thema’s zoals arbeidsmigratie, mensenhandel, migratiebeheer en vluchtelingenhulp.
Het IOM-stageprogramma biedt studenten de kans om kennis te maken met de activiteiten van IOM, werkervaring op te doen en inzicht te krijgen in verschillende technische en beleidsmatige aspecten van migratie. IOM biedt praktijkgerichte training aan stagiairs, zodat zowel zij als de organisatie hiervan profiteren.
Elk jaar verwelkomt IOM honderden stagiairs in kantoren over de hele wereld. Stagiairs krijgen taken en verantwoordelijkheden die passen bij hun academische en professionele achtergrond en zij werken onder begeleiding van een supervisor.
IOM-stages zijn flexibel en worden afgestemd op de interesses van zowel de stagiair als het IOM-kantoor in het betreffende land. De duur varieert van twee tot zes maanden (met een voorkeur voor zes maanden), met een maximum van negen maanden. De meeste stagiairs ontvangen een maandelijkse onkostenvergoeding om gedeeltelijk de kosten voor accommodatie en levensonderhoud te dekken, maar er zijn uitzonderingen. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer er een overeenkomst is met een universiteit of wanneer de stagiair financiering ontvangt via een beurs of sponsoring. Reiskosten, inclusief visa, zijn de verantwoordelijkheid van de stagiair; IOM dekt deze kosten niet, maar kan wel een visum-ondersteuningsbrief verzorgen.
Voor wie?
Je staat ingeschreven voor het laatste jaar van een universitaire bacheloropleiding of je bent ingeschreven voor een masteropleiding.
Je komt ook in aanmerking als je je (universitaire) master al hebt behaald en binnen één jaar na afstuderen start bij IOM.
Alle stagiairs moeten tussen de 19 en 36 jaar oud zijn (de gemiddelde leeftijd is 26 jaar).
Daarnaast moeten stagiairs over een goede mondelinge en schriftelijke beheersing beschikken van minimaal één van de officiële talen van IOM (Engels, Frans of Spaans).
Wanneer?
Kijk voor het actuele aanbod van stages bij IOM op de algemene IOM vacaturewebsite. Je vindt hier stages die worden aangeboden op het IOM hoofdkantoor in Genève.
Wil je stagelopen bij een regionaal kantoor? Stuur in dat geval zelf een bericht aan het kantoor waar je graag zou werken. Bekijk de website voor een overzicht van de regiokantoren van IOM.
Het VN-vrijwilligersprogramma biedt kandidaten de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te verrichten en zo, waar passend, bij te dragen aan het werk van de IOM in lijn met haar mandaat en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN. Het programma zet zich proactief en strategisch in om vrijwilligersdiensten te mobiliseren van burgers uit lidstaten van de IOM, met als doel migratie op humane en ordelijke wijze te bevorderen en bij te dragen aan oplossingen voor migratie-uitdagingen wereldwijd.
Het vrijwilligersprogramma is een interessante kans voor kandidaten die ervaring willen opdoen bij een internationale organisatie in een internationale werkomgeving. Geïnteresseerde kandidaten kunnen online solliciteren via het carrièreportaal. De aanmeldingsprocedure en verdere details over het vrijwilligersprogramma zijn te vinden op de UNV-website (United Nations Volunteers).
IOM is ook onderdeel van het Junior Professional Officer (JPO) programma. Meer informatie over dit door Nederland gefinancierde programma vind je op de pagina Dit doet NCIF voor studenten en starters.
United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA)
UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) is een VN-organisatie die in 1949 is opgericht om hulp en bescherming te bieden aan Palestijnse vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westelijke Jordaanoever (inclusief Oost-Jeruzalem) en de Gazastrook. De organisatie levert essentiële diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale hulp, infrastructuurverbeteringen en noodhulp aan miljoenen vluchtelingen. UNRWA speelt een cruciale rol in het ondersteunen van Palestijnse gemeenschappen, vooral in tijden van crisis.
Stages bij UNRWA bieden studenten en recent afgestudeerden een unieke kans om deel uit te maken van humanitaire ontwikkelingsmissies. Het programma biedt een waardevolle mogelijkheid voor mensen met interesse in internationale ontwikkeling om hun opgedane kennis in de praktijk te brengen. Het is een ervaring waarbij stagiairs zich kunnen onderdompelen in het VN-systeem en werken op verschillende gebieden zoals communicatie, belangenbehartiging, planning en meer.
Als stagiair bij UNRWA kun je meewerken binnen afdelingen als onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijk werk, bescherming, externe betrekkingen, juridische zaken, financiën of HR. Stagiairs nemen onder meer deel aan vergaderingen en krijgen inzicht in het mandaat, de structuur en de operationele processen van de organisatie.
Stageplaatsen zijn beschikbaar bij UNRWA-kantoren, waaronder het hoofdkantoor in Amman, de veldkantoren in Jordanië, Libanon en de Westelijke Jordaanoever en bij de vertegenwoordigingskantoren in New York, Brussel en Washington.
Voor een stage bij UNRWA is geen werkervaring vereist. Het programma duurt minimaal zes weken en maximaal elf maanden. De stage is onbetaald en kosten voor reizen, visa, accommodatie en levensonderhoud zijn de verantwoordelijkheid van de stagiairs.
Voor wie?
Kandidaten zijn ingeschreven voor een masteropleiding of hebben deze in de afgelopen 12 maanden afgerond.
Kandidaten kunnen ook in het laatste jaar van een bacheloropleiding zitten of deze in de afgelopen 12 maanden hebben afgerond.
Om in aanmerking te komen, moet je een goede beheersing hebben van het Engels en bij voorkeur van een van de andere werktalen van de VN (Arabisch, Frans, Spaans, Russisch of Chinees).
International Committee of the Red Cross (ICRC) & International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC)
Het International Committee of the Red Cross (ICRC) en de International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) zijn twee belangrijke pijlers van de wereldwijde Rode Kruis beweging, elk met een eigen mandaat en focus. Het ICRC is opgericht in 1863 en gevestigd in Genève. Het ICRC richt zich vooral op humanitaire hulp in conflictgebieden, waar het bescherming en hulp biedt aan slachtoffers van oorlog en geweld in overeenstemming met het internationaal humanitair recht. De IFRC is opgericht in 1919 en coördineert het werk van nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen wereldwijd bij rampenbestrijding, noodhulp en gezondheidsprogramma's. Terwijl het ICRC onafhankelijk optreedt in oorlogssituaties, werkt de IFRC samen met nationale verenigingen om humanitaire crises zoals natuurrampen en epidemieën aan te pakken.
Voor studenten
Wat?
Elk jaar sluiten meer dan twintig studenten zich aan bij het ICRC aan als onderdeel van hun studie. Zij werken het hoofdkantoor in Genève. Onbetaalde stages of leertrajecten bieden hen de kans om hun expertise te ontwikkelen en ervaring op te doen.
Dit biedt het ICRC
Onbetaalde stages van maximaal 90 dagen. Tijdens de stage werk je binnen een van de afdelingen, leer je over het werk van de organisatie en ontwikkel je vaardigheden op het gebied van onderzoek, evaluatie, analyse en/of schrijven. Zoek op "traineeship" op de ICRC carrière website.
Leertrajecten op het gebed van bedrijfsvoering, administratie en logistiek. Je leert over het werk, wordt gecoacht door opgeleide supervisors, ontwikkelt je competenties en past deze dagelijks toe. Leertrajecten duren één tot drie jaar. De werving vindt jaarlijks plaats in maart en de leertrajecten starten in september. Zoek op "apprenticeship" op de ICRC carrière website.
Voor wie?
Studenten wiens opleidingscurriculum een verplichte stage bevat.
Leerlingen/studenten van beroepsopleidingen op het gebied van bedrijfsvoering, administratie of logistiek waarbij een leertraject van één tot drie jaar vereist is.
Voor recent afgestudeerden
Wat?
Elk jaar zijn er meer dan 80 associate-functies beschikbaar op het hoofdkantoor in Genève voor pas afgestudeerden. Dit biedt hen een kans om hun expertise te ontwikkelen en waardevolle ervaring op te doen.
Voor een periode van maximaal 12 maanden sluit je je aan bij een van de afdelingen, zoals internationaal recht en beleid, communicatie, operations of personeelszaken.
Je ontvangt een bruto maandsalaris van 4092 euro per maand (13 termijnen per jaar)
Er is een informeel buddy-programma om nieuwkomers te verwelkomen en te ondersteunen.
De organisatie biedt diverse trainingsmogelijkheden, zowel formeel als informeel. Inclusief een driedaagse introductietraining, toegang tot een online leerplatform en praktische werkervaring.
Je hebt maximaal één jaar professionele ervaring opgedaan (in je vakgebied) na afstuderen, of maximaal twee jaar als je eerder traineeships hebt gedaan.
De IFRC heeft een stageprogramma dat studenten waardevolle en relevante werkervaring biedt in een dynamische en professionele omgeving. Het IFRC biedt een breed scala aan stageplaatsen bij hun kantoren wereldwijd.
Alle stageposities worden gepubliceerd op het IFRC vacatureportaal. Kandidaten moeten een sollicitatie indienen via het portaal met hun beschikbaarheid, expertise en opleidingsachtergrond. Stageposities komen beschikbaar op basis van organisatorische behoeften. Houd het vacatureportaal dus goed in de gaten voor actuele updates.
Stages bij IFRC zijn doorgaans fulltime, maar soms ook parttime. Stagiairs ontvangen een vergoeding. Stages bieden geen garantie op toekomstig werk, maar stagiairs kunnen solliciteren op vacatures waarvoor ze in aanmerking komen.
Voor wie?
Je staat ingeschreven aan een universiteit of een gelijkwaardige onderwijsinstelling in een vakgebied dat relevant is voor het werk van de IFRC of;
Je bent recent afgestudeerd (binnen één jaar na de datum van aanstelling) in een vakgebied dat relevant is voor het werk van de IFRC.
Van huidige studenten vraagt de organisatie een bevestigingsbrief waaruit blijkt dat je momenteel bent ingeschreven en dat dit gedurende de stageperiode zo zal blijven.