Sollicitatieprocedures bij internationale organisaties
Zoeken naar een baan bij een internationale organisatie of de Europese Unie (EU) gaat anders dan het zoeken van een baan in Nederland. De sollicitatieprocedures worden soms maar één keer per jaar gehouden. En het duurt vaak langer dan je gewend bent voordat je weet waar je aan toe bent.
Bij zowel de Europese Unie als bij veel internationale organisaties zijn er twee routes om aan een baan te komen.
- Je solliciteert op een specifieke functie.
- Je doet mee aan een algemene sollicitatieprocedure. Als je door deze procedure komt mag je solliciteren naar specifieke functies.
Sollicitatieprocedures bij de EU
Als je een vaste baan wilt bij de Europese Unie moet je eerst meedoen aan een selectieprocedure. Pas als je deze selectieprocedure succesvol hebt doorlopen, kun je solliciteren op vaste functies.
Voor tijdelijke contracten verschillen de sollicitatieprocedures. Soms zijn deze vergelijkbaar met die bij een vaste aanstelling, soms zijn het meer traditionele procedures met een brief en een gesprek. Meer informatie over tijdelijke functies bij de EU vind je op de pagina over dit onderwerp.
Sollicitatieprocedures bij de Verenigde Naties
De Verenigde Naties (VN) en de verschillende organisaties die binnen het VN-systeem vallen, plaatsen vacatures op hun websites. Op deze sites wordt aangegeven hoe belangstellenden kunnen reageren en op welke manier de sollicitatieprocedure verloopt.
Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen specific positions (specifieke banen) en generic job openings (algemene vacatures).
- De procedure voor het reageren op specifieke vacatures verschilt per VN-organisatie. Op de websites van de VN en de VN-organisaties vind je alle relevante informatie.
- Naast het reageren op een concrete vacature, is het mogelijk om in een 'roster’ geplaatst te worden. Dit is een pool van kandidaten die niet op een specifieke functie zijn geplaatst, maar wel geschikt worden geacht om in de toekomst vacatures te vervullen. Je kunt hiervoor in aanmerking komen als je assessments en interviews succesvol hebt afgerond.
Procedures van andere internationale organisaties
Andere internationale organisaties, zoals de NAVO en de Wereldbank, hebben hun eigen procedures. Voordat je solliciteert is het belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen om in aanmerking te komen voor een functie. Procedures zoals het concours van de Europese Unie en de procedure van de Verengide Naties kosten de nodige tijd. Je moet dus op tijd beginnen met solliciteren.
Tegelijkertijd kan het gebeuren, dat je pas na lang wachten een positieve reactie krijgt. Om vervolgens weinig tijd te krijgen om de volgende stap in de procedure voor te bereiden. Afgewezen kandidaten krijgen niet of pas na lange tijd te horen dat ze zijn afgewezen. Dit komt mede door het grote aantal sollicitanten.