Internationale werkervaring opdoen
Buitenlandse werkervaring vergroot je kans op succes bij het solliciteren naar een internationale functie. Maar hoe doe je die ervaring op als je nog niet eerder in het buitenland hebt gewerkt?
Als starter op de internationale arbeidsmarkt zijn er verschillende kansen om je internationale loopbaan te beginnen.
Stages en traineeships bij de EU of een internationale organisatie
Je kans op een internationale loopbaan wordt groter als je al tijdens je studie internationale werkervaring opdoet. Zowel de Europese Unie als veel internationale organisaties hebben speciale programma’s voor stagiaires. Deze programma’s duren 3 tot 6 maanden en geven je een uitstekende kans om te ervaren wat het is om internationaal te werken.
Ook voor afgestudeerden tot en met 32 jaar hebben veel internationale organisaties speciale programma's. De programma's zijn gericht op academici en hbo-ers met geen of enige werkervaring.
Meer informatie over deze programma's vind je op de pagina Stages en traineeship.
Startersfunctie bij internationale organisaties
De Europese Unie biedt uitstekende kansen voor starters op de arbeidsmarkt. Om in aanmerking te komen voor zo’n functie moet je meedoen aan het concours, de sollicitatieprocedure van de EU.
Andere internationale organisaties bieden specifieke startersfuncties en programma's voor net-afgestudeerden. Kijk voor de mogelijkheden voor starters op de websites van internationale organisaties.
Speciale programma’s voor Young Professionals
Veel internationale organisaties zijn op zoek naar jonge mensen met een specifieke opleiding, bijvoorbeeld op het gebied van agricultuur of watermanagement. De organisaties halen daarmee specialistische kennis in huis. Voor starters op de internationale arbeidsmarkt is het een uitstekende manier om internationale werkervaring op te doen.
Informatie over deze programma´s vind je op de pagina Recruitmentprogramma's van internationale organisaties.
Civiele missies en verkiezingswaarneming
Als Nederlander kun je als vrijwilliger uitgezonden worden naar een EU vredesmissie of als verkiezingswaarnemer. De langere uitzendingen zijn vaak wel betaald. De werving van kandidaten voor deze missies wordt verzorgd door de Unit Civiele Missies en Verkiezingswaarneming (CMV) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Uitgebreide informatie over vind je op de volgende pagina's:
- Civiele missies
- Verkiezingswaarneming
Vrijwilligerswerk in het buitenland
Veel organisaties kunnen je hulp gebruiken bij werkzaamheden in het buitenland. Bijvoorbeeld om scholen te bouwen in Afrika of medische zorg te geven in Azië of Europa.
Uitgebreide informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland vind je op de websites van het European Solidarity Corps of GO Europe (het startpunt voor een buitenlandervaring in Europa).
Ook de Verenigde Naties is voortdurend op zoek naar vrijwilligers voor uiteenlopende projecten.