Sanne van der Mijl, climate engagement coordinator bij het Internationaal Energie Agentschap
weblogberichten
Bureau Nationaal Coördinator Internationale Functies (NCIF) bezocht in november 2023 de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in Parijs. Bij beide organisaties samen werken ongeveer tachtig Nederlanders. Eén van hen is Sanne van der Mijl, zij werkt als climate engagement coordinator bij het IEA.
Ben je benieuwd naar het werk van Sanne? Hoe je vanuit Nederland solliciteert op een internationale functie en een internationale carrière begint? En hoe het is om te wonen en werken in Parijs? Lees onderstaand interview met Sanne.
Hoe ziet jouw dagelijkse werk eruit?
Het team waarin ik werk levert informatie aan gebaseerd op onze analyses over welke maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen op energiegebied te halen. Onze meest recente aanbevelingen zijn bijvoorbeeld om de productie van hernieuwbare energie wereldwijd te verdriedubbelen, om energie-efficiëntie te verdubbelen en om methaanuitstoot met 75% te verminderen. Onze belangrijkste publicatie is de jaarlijkse World Energy Outlook, waar dit soort beleidsaanbevelingen in samenkomen. We werken momenteel hard aan onze adviezen voor de klimaatconferentie COP28 in Dubai. Het IEA doet aanbevelingen, het is uiteindelijk aan landen om daadwerkelijk maatregelen te nemen.
Hoe heb je deze baan gevonden? Wat voor achtergrond heb je nodig bij het IEA?
Ik heb landschapsarchitectuur en klimaatbeleid gestudeerd aan de Wageningen Universiteit (WUR). Daarna ben ik bij Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag gaan werken. Op een gegeven moment zag ik op de vacaturewebsite van OESO en IEA deze functie langskomen en heb ik gesolliciteerd. Er werken mensen met diverse achtergronden. Veel mensen hebben ervaring met energiemodellen, met name voor de meer technische functies. Voor de beleidsmatige functies zijn er mensen met bijvoorbeeld internationale betrekkingen als achtergrond. Maar er zijn ook collega’s die Chinees of Russisch hebben gestudeerd. Dat zijn nu eenmaal grote energiemarkten, dus erg relevant voor het werk van het IEA.
Hoe zag de sollicitatieprocedure eruit?
Ik stuurde mijn sollicitatiebrief en cv in. Vervolgens heb ik maanden moeten wachten op een reactie. Uiteindelijk kreeg ik bericht en werd ik uitgenodigd voor een video-interview. In anderhalf uur moet je vragen beantwoorden: je zit thuis en spreekt je antwoorden in op de camera van je laptop. Je hebt steeds een beperkte tijd per antwoord en ziet een klok lopen. Als je een onverwachte beweging maakt, hoor je allemaal piepjes. Het videosysteem wil voorkomen dat je bijvoorbeeld anderen om hulp vraagt. Een beetje vreemde ervaring wel, zeker als je het voor het eerst doet. Het is inmiddels een veelgebruikte methode voor werving door internationale organisaties. Daarna volgde een panelgesprek met zes personen, waarin vakinhoudelijke en competentiegerichte vragen gesteld werden.
Hoe bevalt het wonen en werken in Parijs?
Parijs is een grote, drukke stad, maar de mensen zijn over het algemeen erg beleefd. Ik heb ook in Parijs gestudeerd, dus spreek de taal goed, dat helpt. Overigens is de werktaal binnen het IEA vooral Engels. Thuiswerken kan, maar is veel minder gebruikelijk dan in Nederland. We maken lange dagen, meestal vertrek je niet voor 19 uur van kantoor. In de Franse traditie wordt er anderhalf uur uitgetrokken voor een lunch buiten de deur. De Parijse burgemeester, Anne Hidalgo, is al enkele jaren bezig de stad fietsvriendelijker te maken, daarom kan ik van huis naar werk op de fiets. Een hele bijzondere route wel langs het Louvre en de Notre-Dame via het fietspad langs de Seine dwars door Parijs.