Vacature: Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) zoekt een beleidsmedewerker

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) is een internationale organisatie met vijf lidstaten (Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland). De organisatie is gevestigd in Straatsburg en zet zich in voor het waarborgen van de veiligheid en bloei van de Rijnvaart. Wil jij je hier graag voor inzetten en heb je een technische achtergrond? De CCR heeft momenteel een vacature openstaan voor een beleidsmedewerker. De volledige vacaturetekst vind je hieronder. 

Vacature: Beleidsmedewerker infrastructuur, milieu en gevaarlijke stoffen bij het Secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart

Over de organisatie

De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) is een in Straatsburg gevestigde internationale organisatie met vijf lidstaten (Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland). Onze belangrijkste taak ligt in het waarborgen van de veiligheid en de bloei van de Rijnvaart. Innoveren zit in het DNA van onze organisatie en stelt de Rijnvaart in staat een voortrekkersrol te vervullen in het aangaan van de uitdagingen van vandaag en morgen, zoals vergroening, klimaatadaptatie, digitalisering, het borgen van gekwalificeerd binnenvaartpersoneel, het versterken van het economische belang van de binnenvaart, enz.

Naast de Rijnvaart vinden veel activiteiten van de CCR ook plaats in een bredere Europese context. Voor haar secretariaat, dat uit een internationaal team van een dertigtal personen bestaat, zoekt de CCR een beleidsmedewerker (m/v) infrastructuur, milieu en gevaarlijke stoffen.

Functieomschrijving

Met extreme verschijnselen zoals laagwaterperioden die steeds vaker de kop lijken op te steken, rijst de vraag hoe de Rijn als vaarweg kan worden aangepast aan de gevolgen van de klimaatverandering. Daarbij is het duidelijk dat de oplossing niet alleen op nationaal niveau kan worden gevonden. De brede waaier aan mogelijke maatregelen vereist dat alle belanghebbenden om de tafel worden gebracht om tot een geschikte oplossing te komen. Door uw kennis bent u in staat een centrale rol te vervullen in het uitwerken van de klimaatadaptatiestrategie voor de Rijn als vaarweg in samenwerking met de nationale deskundigen. Afgezien van de klimaatkwestie werkt u ook aan onderwerpen die verband houden met de Rijninfrastructuur, zoals de behoefte aan ligplaatsen, de beschikbaarheid van sluizen en de gevolgen van infrastructuurprojecten voor de scheepvaart.

Naast klimaatverandering is ook de veiligheid van de scheepvaart een prioriteit, met name bij het vervoer van gevaarlijke goederen. Dit vervoer wordt geregeld door een internationale overeenkomst: de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN). Tegen deze achtergrond bent u verantwoordelijk voor het gemeenschappelijke ADN-secretariaat van de CCR en de Verenigde Naties, en in het bijzonder voor het actualiseren in de Duitse taal van de voorschriften voor gevaarlijke stoffen en de eisen aan de bouw en exploitatie van schepen die onder het ADN vallen.

Met extreme verschijnselen zoals laagwaterperioden die steeds vaker de kop lijken op te steken, rijst de vraag hoe de Rijn als vaarweg kan worden aangepast aan de gevolgen van de klimaatverandering

Welk profiel zoekt de CCR?

  • Opleiding op masterniveau in een technisch vakgebied (bij voorkeur civiele techniek, hydraulica, waterbouwkunde of werktuigbouwkunde) en basiskennis van scheikunde en natuurkunde.
  • Uitstekende beheersing van de Duitse taal, goede kennis van het Engels en bij voorkeur ook kennis van het Nederlands of het Frans.
  • Minimaal vijf jaar beroepservaring, bij voorkeur bij een overheidsinstantie of in een functie met een internationaal karakter.
  • Goede communicatieve vaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, en vermogen tot heldere synthese van complexe onderwerpen.
  • U heeft de Duitse, Belgische, Franse, Nederlandse of Zwitserse nationaliteit.

Eigenschappen van de ideale kandidaat

U vindt het leuk om aan meerdere dossiers tegelijk te werken en dat gaat u ook goed af, doordat u gestructureerd werkt. U vindt makkelijk uw weg in een grote stroom van informatie, u weet daaruit de kernpunten te halen en deze door te vertalen naar een concreet plan van aanpak. U verdiept zich graag in complexe technische of regelgevende documenten en beschikt over voldoende vaardigheden om tot een heldere synthese te komen en de informatie te distilleren die nuttig is voor uw werkgebied.

Waar verschillende belangen spelen komt u samen met alle betrokkenen tot een werkbare koers. U denkt constructief-kritisch mee en weet mensen te overtuigen. U bent ondernemend en flexibel en pakt proactief werkzaamheden op.

Daarnaast bent u goed in het opbouwen van werkrelaties, zowel binnen het team van het secretariaat als met de delegaties en belanghebbenden in de binnenvaart. Tot slot bent u bereid om af en toe te reizen, voornamelijk naar de lidstaten van de CCR.

Een workshop van Central Commission for the Navigation of the Rhine
Beeld: ©Central Commission for the Navigation of the Rhine (CCNR) / LinkedIn-pagina Central Commission for the Navigation of the Rhine (CCNR)
Foto genomen tijdens een workshop die de CCR organiseerde

Dit biedt de CCR

Naast een aantrekkelijke, multiculturele werkomgeving biedt de CCR het volgende:

  • een hernieuwbare arbeidsovereenkomst van vier jaar met een proefperiode van zes maanden; 
  • een maandsalaris (vrij van inkomstenbelasting) dat komt overeen met graad A1-A2 van het Personeelsreglement van de CCR; 
  • een goede sociale verzekering;
  • een werkweek van 38 uur, de mogelijkheid tot twee dagen telewerken per week en 30 verlofdagen per jaar.

Solliciteren

Sollicitanten worden uitgenodigd om vóór 30 oktober 2024 hun sollicitatie (curriculum vitae en sollicitatiebrief) per e-mail (career@ccr-zkr.org) in te dienen bij het secretariaat van de CCR, ter attentie van het hoofd personeelszaken, mevrouw Marie-Christine Romeu, die telefonisch bereikbaar is op het nummer +33 (0)3.88.52.20.05 en eventuele vragen over de wervingsprocedure kan beantwoorden.

Voor meer informatie over uw takenpakket kunt u onze website www.ccr-zkr.org raadplegen of telefonisch contact opnemen met de hoofdingenieur, de heer Raphaël Wisselmann, op het nummer +33 (0)3 88 52 20 09 (r.wisselmann@ccr-zkr.org).